Od ziarenka do bochenka.

20 września uczniowie klas III a, III c oraz III d wraz ze swoimi wychowawczyniami oraz z organizatorem wycieczki- ks. Łukaszem, spędzili czas w Brennej, gdzie w Chlebowej Chacie poznali etapy powstawania chleba. Uczniowie mogli nie tylko usłyszeć jak wyglądało życie wiele lat temu, ale także mieli możliwość zobaczenia i dotknięcia prawdziwych starych sprzętów gospodarstwa domowego czy rolniczego. Niektórzy mieli niepowtarzalną okazję by usiąść na starych wozach, powozach czy saniach, itp. Poznali etapy powstawania nie tylko chleba, ale także sera czy masła. Niejednokrotnie uczniowie mieli zdziwione miny, gdy zobaczyli w jaki sposób i jak długo trzeba było pracować, by uzyskać kostkę masła czy bochenek chleba. Oprócz starej chaty, trzecioklasiści byli także w stodole, gdzie też czekało na nich wiele ciekawostek. Spotkanie zakończyło się degustacją własnoręcznie przygotowanych podpłomyków, które można było posmarować miodem, masłem lub smalcem. Do tego oczywiście smakowita kawa zbożowa.