Laboratorium w kuchni

W piątek 8.04.22r. uczniowie klasy 5c wzięli udział w warsztatach zorganizowanych przez Uniwersytet Rozwoju –„ Wielkanocna kuchnia molekularna”.

Alginiat sodowy, suchy lód, agar, liofilizowane owoce to tylko nieliczne elementy tej niecodziennej kuchni. Uczniowie samodzielnie eksperymentowali przyrządzając np. dymiący napój, babeczki z jadalnego piasku, jajeczka wielkanocne czy lody o dziwnych smakach i kolorach. Czy potrawy im smakowały?! I tak, i nie. Na pewno różniły się znacznie od tych spożywanych na co dzień. Mam nadzieję, że te warsztaty zainspirują uczniów do „eksperymentów” w kuchni, oczywiście na razie pod okiem rodziców. I być może spośród nich zobaczymy  kogoś wkrótce w Masterchef  Junior. Póki co „ fartuchy musieli oddać wszyscy”.

 

Życzenia

Z okazji Świąt Wielkanocnych

pragniemy złożyć wszystkim najlepsze życzenia.

Niech ten wielkanocny okres będzie dla wszystkich czasem wyciszenia, zadumy, wypoczynku

oraz prawdziwej radości w gronie najbliższych.

Dyrekcja i Grono Pedagogiczne

Malowanki paluszkowe

Na zajęciach w świetlicy szkolnej uczniowie wykonali piękne prace plastyczne malowane farbami i palcami. Wesołe baranki pasące się na łące są ozdobą naszej świetlicy.

Świąteczne wydrapywanki

W świetlicy szkolnej uczniowie na zajęciach wykonywali wydrapywanki świąteczne. Każda praca wymagała staranności oraz koncentracji uwagi. Efekty pracy możecie podziwiać sami.

Wiosenne drzewa

Podczas zajęć  uczniowie z klasy pierwszej wykonywali  wiosenne drzewa. Piękne i wspaniałe  przestrzenne obrazy zostały wykonane z ogromna starannością.  Dzięki nim na naszej świetlicy zagościła wiosna.